Auditorium Parco della Musica

Name of Project:

New Rome auditorium



Country:
Italy

Client:
Municipality of Rome

Construction period:
August 2000 - June 2003

The Auditorium, for which the original executive project was substantially modified after a Roman villa was discovered during excavation work, is located in a large wooded park in an area of about 55,000 m² between the Parioli hill and the Olympic Village.

It consists of three music halls, with seating capacities of 2,700, 1,200 and 700 places respectively, situated one below the other, whose external configuration resembles three beetles. The halls are connected, externally, by a semicircular building (the “anulare”) and, internally, by a 3,000-seat open-air theatre (the “cavea”). The complex also includes a commercial-office building (northern building) and a 200-vehicle car park, as well as a hanging garden at the level of the roof of the anulare, the northern building and the car park, which can be used as a public park.

Four main materials were used for the finishing works:

  • curtain bricks, covering almost the whole exterior, the foyers and the 1200-seat hall;
  • travertine, for the floors of the hall lobbies;
  • American cherry wood for acoustic wall and ceiling panels in the halls, for the hall floors and for the dropped ceilings of the foyers;
  • lead, for full coverage of the music hall roofs.
MAIN TECHNICAL DATA:
Concrete: 22,000 m3
Reinforcement steel: 2,800 t
Curtain bricks: 1,800,000 n
Wood laminate: 1,100 m3
Roman travertine flooring: 26,000 m2
Wood flooring and dropped ceilings (American cherry): 21,700 m2
Gypsum dropped ceilings: 17,000 m2
Lead coverings: 18,000 m2
auditorium 15
WORKS & PROJECTS - 18/11/2015THE AUDITORIUM: A HOME FOR MUSIC

Auditorium Parco della Musica is one of the most visited multifunctional cultural centres in the world

Last update: 30/11/2018

OTHER PROJECTS: Italy